Vitamine

Vitaminele

Vitaminele sunt compuşi organici de origine exogenă, cu structuri foarte variate, necesare în cantităţi catalitice, cu rol de efectori biologici (biocatalizatori), indispensabili pentru creşterea, dezvoltarea, reproducerea şi funcţionarea normală a tuturor vieţuitoarelor (plante, animale, microorganisme) şi respectiv a omului.

Termenul de “vitamină” (vita = viaţă, vitamină – «amina vieţii»), a fost introdus încă din 1911 de Casimir Funk, referindu-se la faptul că prima vitamină – vitamina B1 descoperită de el conţinea gruparea amino (-NH2) în structură.

Caracteristicile generale ale vitaminelor:

  1. Sunt biomolecule organice;
  2. Sunt componente „sine qua non” pentru majoritatea enzimelor (participă direct la multiple reacţii metabolice);
  3. Acţionează în cantităţi catalitice;
  4. Nu pot fi sintetizate de către organismul uman (cu excepţia unor cantităţi extrem de mici), sunt deci de natură exogenă;
  5. Provin din alimente – sunt micronutrienţi;
  6. Nu au valoare calorică (nu furnizează energie);
  7. Nu reprezintă biomolecule cu funcţie net structurală (cu mici excepţii, ca de ex. Retinolul din structura Rodopsinei);
  8. Sunt indispensabile vieţii;
  9. Îndeplinesc funcţii celulare extrem de importante;
  10. Acţionează sinergic unele faţă de altele şi respectiv în raport cu substanţele minerale;
  11. Lipsa/deficitul vitaminic provoacă tulburări metabolice şi fiziologice determinând stări patologice caracteristice care pot fi corectate prin administrarea vitaminelor corespunzătoare ca medicament.

Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.

Suplimentele cu conținut în vitamine sunt un „rău necesar” al vremurilor noastre. Agricultura intensivă a dus la scăderea conținutului în vitamine al hranei de zi cu zi, modul de viață, stresul, traiul în „epoca vitezei” duc la necesarul suplimentării cu vitamine și minerale.