Vitamina E

Vitamina E

Cuprins

  1. Informatii generale despre vitamina E
    1. Rolul vitaminei E in organism
    2. Cum este produsa vitamina E de organism in mod natural
    3. Aportul de vitamina E din alimente
    4. Lipsa Vitaminei E – Simptome
    5. Riscurile si complicatiile cauzate de o deficienta de vitamina E
    6. Diagnosticarea deficitului de vitamina E
    7. Cauzele deficitului de vitamina E
  2. Beneficiile vitaminei E pentru organism
  3. Administrarea vitaminei E
    1. Administrarea suplimentelor cu vitamina E
    2. Interactiunea vitaminei E cu alte vitamine si medicamente
    3. Riscurile unui supradozaj de vitamina E

1. Informatii generale despre vitamina E

Vitamina E face parte din familia tocoferolilor, cel mai activ fiind alfa-tocoferolul. Se mai numește vitamina antisterilitate și este o vitamină liposolubilă.

a. Rolul vitaminei E in organism

Tocoferolii (vitaminele E) au o puternic─â ac╚Ťiune antioxidant─â ╚Öi datorit─â acestei propriet─â╚Ťi rolurile tocoferolilor se reg─âsesc ├«ntr-o multitudine de procese fiziologice. De asemenea Vitaminele E prezint─â ╚Öi ac╚Ťiuni non-oxidante cum ar fi inhibi╚Ťia prolifer─ârii celulare, interven╚Ťia asupra unor procese de semnalizare intracelular─â sau de control asupra expresiei genice a alfa-tropomiozinei.

Astfel vitamina prezintă și următoarele roluri:

  • intervine asupra sistemului imunitar cresc├ónd ├«n mod deosebit imunitatea la v├órstnici
  • influen╚Ťeaz─â procesul de spermatogenez─â ╚Öi cresc rata de nidare a zigotului
  • prezint─â un rol important ├«n integritatea mu╚Öchilor
  • ac╚Ťiune antiagregant─â plachetar─â

b. Cum este produsă vitamina E în organism în mod natural

Aportul de vitamin─â E este exogen, organismele animale nu pot sintetiza tocoferoli.

c. Aportul de vitamin─â E din alimente

Sursele alimentare de vitamina E sunt:

  • Uleiuri de origine vegetal─â: ulei de soia, ulei de floarea-soarelui, ulei din germeni de gr├óu, ulei de ╚Öofr─ânel, ulei de porumb, ulei de secar─â
  • Fructe: kiwi, mango, mere, banane, prune, l─âm├ói, caise, zmeur─â
  • Legume cu frunze verzi: spanac; broccoli, p─âtrunjel, ╚Ťelin─â salat─â, ceap─â, varz─â alb─â
  • Cereale integrale
  • Carne
  • Organe: ficat
  • Lactate: unt, lapte
  • Ou─â
  • Gr─âsimi animale
  • Altele: semin╚Ťe de floarea-soarelui uscate ╚Öi pr─âjite, migdale uscate, unt de arahide, arahide uscate ╚Öi pr─âjite, ro╚Öii, nuci

d. Lipsa vitaminei E ÔÇô simptome

  • Tulbur─âri la nivelul sistemului nervos central (procese neurodegenerative)
  • Perturb─âri ale func╚Ťiei aparatului reproduc─âtor: la b─ârbat sterilitate, leziuni testiculare, la femeie perturb─âri ale procesului de embriogenez─â, avort spontan.
  • Afectare hepatic─â
  • Afectare la nivelul aparatului cardiovascular: cardiomiopatie, insuficien╚Ť─â cardiac─â
  • Modific─âri de permeabilitate capilar─â
  • Afectarea echilibrului coagul─ârii
  • Afectarea sistemului muscular: sc─âderea valorilor creatininei din mu╚Öchi, miopatie, distrofie muscular─â
  • Anemie datorat─â sc─âderii rezisten╚Ťei eritrocitelor ╚Öi a duratei de via╚Ť─â a acestora

e. Riscurile ╚Öi complica╚Ťiile cauzate de o deficien╚Ť─â de vitamin─â E

  • Copiii prematuri cu greutate mic─â la na╚Ötere (< 1500g) pot avea hipovitaminoz─â E ceea ce atrage dup─â sine afectarea retinei ╚Öi cre╚Öterea riscului de infec╚Ťii, anemie hemolitic─â, hiperbilirubinemie
  • Sindromul de malabsorb╚Ťie lipidic─â ├«mpreun─â cu bolile genetice care afecteaz─â metabolismul vitaminei E duce la apari╚Ťia deficien╚Ťei de vitamin─â E cu urm─âtoarele consecin╚Ťe: afectarea r─âspunsului imun, neuropatie periferic─â, ataxie, miopatie scheletic─â retinopatie, oftalmoplegie, tulbur─âri de echilibru ╚Öi coordonare, distrofie muscular─â, afectarea glandei tiroide
  • Sterilitate, avort spontan

f. Diagnosticarea deficitului de vitamin─â E

Indicatorul biochimic al caren╚Ťei de vitamin─â E ├«n metabolismul muscular este reprezentat de cre╚Öterea raportului creatin─â/creatinin─â urinar─â.

Determinarea Vitaminei E se efectueaz─â ├«n urm─âtoarele situa╚Ťii: sindrom de malabsorb╚Ťie a lipidelor, pacien╚Ťi care primesc nutri╚Ťie parenteral─â ├«ndelungat─â, anemie hemolitic─â la copiii n─âscu╚Ťi prematur, evaluarea func╚Ťiei musculare la sugari, evaluarea func╚Ťiei musculare la adul╚Ťii care au colestaz─â.

Determinarea Vitaminei E ├«n serul sanguin uman se poate efectua prin metoda cromatografic─â de lichide sub ├«nalt─â presiune (HPLC) cu urm─âtoarele valori de referin╚Ť─â: 1-12 ani: 3-9 mg/L; 13-19 ani: 6-10 mg/L; >19 ani: 5-18 mg/L

g. Cauzele deficitului de vitamin─â E

Acestea pot fi:

  • Sindrom de malabsorb╚Ťie lipidic─â
  • Expunerea la substan╚Ťe oxidante
  • Fumatul (scade nivelul seric de vitamina E)
  • Malnutri╚Ťie

2. Beneficiile vitaminei E pentru organism

Datorit─â ac╚Ťiunii lor antioxidante puternice, vitaminele E au urm─âtoarele beneficii:

  • Ac╚Ťiune protectoare antiaterosclerotic─â la nivelul vaselor
  • La nivelul mu╚Öchiului cardiac, asigur─â desf─â╚Öurarea normal─â a proceselor metabolice de la acest nivel
  • Influen╚Ťeaz─â capacitatea de memorizare, contribuind la procesul de ├«nv─â╚Ťare
  • Protejeaz─â globulele ro╚Öii de hemoliza unor substan╚Ťe oxidante
  • Vitaminele E fac parte din grupul factorilor de cre╚Ötere, al─âturi de vitaminele A ╚Öi hormonii estrogeni
  • Intervin ca stabilizatori ai coenzimei Q
  • Contribuie la procesele metabolice musculare
  • Asigur─â o protec╚Ťie antioxidant─â a aparatului respirator ├«mpreun─â cu acidul ascorbic ╚Öi glutationul
  • Au capacitate anticanceroas─â
  • Influen╚Ťeaz─â r─âspunsul imun, av├ónd o capacitate imunostimulatoare
  • Contribuie la formarea ╚Ťesutului conjunctiv.

3. Administrarea vitaminei E

a. Administrarea suplimentelor cu vitamin─â E

Necesarul de vitamina E depinde de v├órst─â, starea fiziologic─â ╚Öi con╚Ťinutul acizi gra╚Öi ╚Öi proteine din alimente. Vitamina E se exprim─â ├«n unit─â╚Ťi interna╚Ťionale (UI).

1UI = 1 mg acetat de tocoferol (racemic) = 0.67 mg RRR-alfa-tocoferol (natural) = 0.74 mg RRR-alfa-tocoferol acetat

1 mg RRR-alfa-tocoferol (natural) = 1.49 UI

Recomandarea dietar─â zilnic─â de vitamin─â E (alfa-tocoferol), ├«n func╚Ťie de v├órst─â ╚Öi de st─âri fiziologice particulare, este:

  • 0-6 luni*: 4 mg
  • 7-12 luni*: 5 mg
  • 1-3 ani: 6 mg
  • 4-8 ani: 7 mg
  • 9-13 ani: 11 mg
  • 14+ ani: 15 mg
  • Sarcin─â: 15 mg
  • Femeie care al─âpteaz─â: 19 mg

*Aport adecvat pentru aceast─â categorie

B─âtr├ónii, femeile ├«ns─ârcinate ╚Öi cele care al─âpteaz─â au nevoie de un aport suplimentar de vitamin─â E. Deoarece laptele matern este s─ârac ├«n vitamin─â E, nou-n─âscu╚Ťii pot primi vitamin─â p├ón─â la apari╚Ťia florei intestinale.

Vitamina E este indicat─â ├«n urm─âtoarele situa╚Ťii:

  • Malabsorb╚Ťie intestinal─â
  • Sarcin─â, al─âptare
  • Copii prematuri hr─âni╚Ťi artificial
  • Tulbur─âri circulatorii periferice la v├órstnici
  • Avort spontan ╚Öi iminen╚Ť─â de avort
  • Tulbur─âri de menopauz─â
  • Amenoree ╚Öi oligomenoree
  • Psoriazis, acnee, sclerodermie
  • Distrofii musculare
  • Encefalopatii
  • Ulcera╚Ťii produse de radioterapie
  • Parodontoze

b. Interac╚Ťiunea vitaminei E cu medicamente ╚Öi alte vitamine

  • Cre╚Öte efectul anticoagulantelor orale la asociere concomitent─â
  • Antagonizarea activit─â╚Ťii vitaminei K

c. Riscurile unui supradozaj de vitamin─â E

├Än cazul Vitaminei E au fost descrise mai rar fenomene de hipervitaminoz─â. Literatura de specialitate prevede limite toleran╚Ť─â pentru tocoferoli de 400-800 mg/zi. Pentru sugari nu se cunosc date pentru limitele de toleran╚Ť─â.

Conform vârstei și stărilor fiziologice particulare, limita superioară tolerată zilnică a vitaminei E este:

  • 1-3 ani: 200 mg
  • 4-8 ani: 300 mg
  • 9-13 ani: 600 mg
  • 14-18 ani: 800 mg
  • 19+ ani: 1000 mg
  • Sarcin─â:
    • 14-18 ani: 800 mg
    • 19+ ani: 1000 mg
  • Femei care al─âpteaz─â:
    • 14-18 ani: 800 mg
    • 19+ ani: 1000 mg

Dep─â╚Öirea limitei de toleran╚Ť─â prin abuz sau ├«n mod accidental, pentru intervalele de doze 800-3200 mg/zi apar urm─âtoarele manifest─âri:

  • Antagonizarea vitaminei K
  • Perturbarea func╚Ťiei ovariene la femei, involu╚Ťie ovarian─â, tulbur─âri ale menstrua╚Ťiei
  • Oligospermie, azoospermie
  • Tulbur─âri de vedere, retinit─â pigmentar─â (prin deficit de vitamina E)
  • Dureri de cap, oboseal─â, sl─âbiciune
  • Grea╚Ť─â, diaree
  • Tendin╚Ť─â de hemoragie, hemoragii

Bibliografie selectiv─â:

  1. Cornelia Mircea, Enzime ╚Öi vitamine, Editura ÔÇŁGrigore T. PopaÔÇŁ, U.M.F. Ia╚Öi 2010
  2. Aurelia Nicoleta Cristea ÔÇô Tratat de farmacologie, edi╚Ťia I, Editura Medical─â Bucure╚Öti 2005
  3. Niculina Mitrea, Denisa Margină, Andreea Arsene et all, Biochimie: Vitaminele în procesele metabolice, Editura Didactică și Pedagogică București 2008
  4. Valentin Stroescu ÔÇô Bazele farmacologice ale practicii medicale, edi╚Ťia a VII-a, Editura Medical─â Bucure╚Öti 2001
  5. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
  6. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/#en6
  7. Kowdley KV, Mason JB, Meydani SN, Cornwall S, Grand RJ. Vitamin E deficiency and impaired cellular immunity related to intestinal fat malabsorption. Gastroenterology 1992;102:2139-42.
  8. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Vitamin E, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  9. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Vitamin E, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
  10. Laborator Synevo. Referinţe specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.