Vitamina B3 (niacina)

VITAMINA B3 (niacina)

Cuprins

  1. Informa╚Ťii generale despre Vitamina B3
    1. Rolul niacinei în organism
    2. Cum este produsă niacina în organism în mod natural
    3. Aportul de niacin─â din alimente
    4. Lipsa niacinei ÔÇô simptome
    5. Riscurile ╚Öi complica╚Ťiile cauzate de o deficien╚Ť─â de niacin─â
    6. Diagnosticarea deficitului de niacin─â
    7. Cauzele deficitului de niacin─â
  2. Beneficiile niacinei pentru organism
  3. Administrarea niacinei
    1. Administrarea suplimentelor cu niacin─â
    2. Interac╚Ťiunea niacinei cu medicamente ╚Öi alte vitamine
    3. Riscurile unui supradozaj de niacin─â

1. Informa╚Ťii generale despre vitamina B3

Vitamina B3, cunoscută sub denumirea de vitamină PP sau factor pelagro-preventiv, include acidul nicotinic (niacin) și nicotinamida. Aceasta face parte din complexul vitaminelor B și este o vitamină hidrosolubilă.

a. Rolul niacinei în organism

Niacina este implicat─â prin intermediul produ╚Öilor s─âi de metabolizare (ace╚Ötia ac╚Ťion├ónd ca ╚Öi coenzime) ├«n procesele de oxido-reducere (respira╚Ťia ╚Ťesuturilor), dar ╚Öi ├«n metabolismul glucidic ╚Öi lipidic. Niacina are ╚Öi propriet─â╚Ťi vasodilatatoare, iar dozele mari pot sc─âdea nivelul de trigliceride ╚Öi colesterol (LDL ╚Öi VLDL), prin ac╚Ťiunea sa inhibitorie asupra fluxului de acizi gra╚Öi liberi din ╚Ťesutul adipos.

b. Cum este produsă niacina în organism în mod natural

Vitamina B3 se sintetizează de către plante, animale și om. O mică parte se sintetizează în organism de microflora intestinală și în ficat. Organismul uman și animal utilizează triptofanul ca precursor în sinteză.

c. Aportul de niacin─â din alimente

Sursele alimentare ce con╚Ťin vitamin─â B3:

  • Carne: piept de pui, piept de curcan, carne de vit─â
  • Lapte
  • Pe╚Öte: somon, ton
  • Legume: linte, bulgur, orez alb, broccoli, tomate, ro╚Öii cherry, cartof dulce
  • Cereale integrale
  • Drojdie de bere
  • Altele: semin╚Ťe de dovleac, lapte din soia, p├óine alb─â, banane, iaurt, arahide

d. Lipsa niacinei ÔÇô simptome

Lipsa de niacin─â se poate manifesta astfel:

  • Tulbur─âri gastro-intestinale: diaree, grea╚Ť─â, vom─â, glosit─â, enterit─â, stomatit─â
  • Tulbur─âri cutanate: dermatit─â, piele aspr─â, eritem dureros
  • Tulbur─âri nervoase: insomnii, depresie, anxietate, tulbur─âri de memorie, tulbur─âri senzoriale, demen╚Ť─â, dureri de cap

St─ârile de deficit de niacin─â se manifest─â prin pelagra. Acestea se pot datora:

  • caren╚Ťei alimentare de acid nicotinic (pelagra primar─â)
  • tulbur─âri metabolice, ce pot duce la ├«mpiedicarea form─ârii coenzimelor corespunz─âtoare
  • pierderii urinare excesive a acidului nicotinic (pelagra secundar─â)

e. Riscurile ╚Öi complica╚Ťiile cauzate de o deficien╚Ť─â de niacin─â

Pelagra apare la oamenii care consum─â o perioad─â foarte lung─â de timp numai f─âin─â de porumb deseori alterat─â sau melas─â din trestie de zah─âr. Vegetarienii care nu consum─â nici un produs de origine animal─â pot avea deficien╚Ť─â de vitamin─â B3.

Deficitul de niacină comportă de asemenea și riscuri cardiovasculare.

f. Diagnosticarea deficitului de niacin─â

Pelagra a fost denumit─â boala celor 3 D: dermatit─â, diaree ╚Öi demen╚Ť─â; apari╚Ťia acestor 3 fenomene determin─â un diagnostic precis. ├Än forma sa grav─â, pelagra poart─â numele de boala celor 4 D, ad─âug├óndu-se ╚Öi decesul.

g. Cauzele deficitului de niacin─â

Caren╚Ťa de niacin─â poate fi datorat─â:

  • deficitului alimentar
  • consumului excesiv de produse vegetale
  • sindromului de malabsorb╚Ťie
  • alcoolismului cronic
  • neoplasmelor
  • hipertiroidismului
  • sindromului Hartnup (absen╚Ťa sintezei de transport al triptofanului la nivelul intestinului sub╚Ťire)

2. Beneficiile niacinei pentru organism

Vitamina B3 intervine în reglarea proceselor metabolice astfel:

  • ├«n transportul de hidrogen
  • ├«n procesul de oxidoreducere celular─â
  • ├«n lan╚Ťul respirator mitocondrial
  • ├«n metabolismul glucidic, proteic ╚Öi lipidic
  • ├«n procesele de oxidare microzomial─â
  • ├«n metabolismul acizilor folici
  • ├«n dinamica lipoproteinelor plasmatice (reduce nivelul de LDL-colesterol, cre╚Öte nivelul de HDL-colesterol denumit ╚Öi colesterol ÔÇ×bunÔÇŁ ╚Öi diminueaz─â nivelul trigliceridelor, indice de risc cardiovascular)
  • ├«n procesele de ADP-ribozilare a proteinelor
  • este indispensabil─â ├«n asimilarea de c─âtre organism a proteinelor, glucidelor, lipidelor
  • este implicat─â ├«n cel mai mare num─âr de reac╚Ťii ce conduc la sinteza de energie
  • are propriet─â╚Ťi cardioprotectoare
  • amelioreaz─â artroza
  • beneficii ├«n tulbur─ârile circulatorii periferice

3. Administrarea niacinei

Necesarul zilnic de Vitamina B3, ├«n func╚Ťie de v├órst─â ╚Öi situa╚Ťiile fiziologice particulare, este:

  • Nou-n─âscut-6 luni: 2 mg
  • 7-12 luni: 4 mg
  • 1-3 ani: 6 mg
  • 4-8 ani: 8 mg
  • 9-13 ani: 12 mg
  • 14-18 ani: 16 mg
  • 19+ ani: 16 mg
  • Sarcin─â: 18 mg
  • Femei care al─âpteaz─â: 17 mg

a. Administrarea suplimentelor cu niacin─â

Niacina este indicată în:

  • Toate manifest─ârile de pelagr─â
  • Eritem solar
  • Herpes zoster
  • Lupus eritematos
  • Acnee
  • Deger─âturi
  • Eritrodermii
  • Hiperproteinemii

Este contraindicată în sindroame hemoragice, ateroscleroză cerebrală, tromboflebite.

Necesit─â pruden╚Ť─â la persoanele de v├órst─â ├«naintat─â, pacien╚Ťii care au gut─â.

Suplimentarea cu niacină se efectuează în cazul unui deficit cert diagnosticat de către medic. Niacina se găsește în diferite formulări destinate administrării pe cale orală sau injectabilă, singură sau în asociere cu alte vitamine.

b. Interac╚Ťiunea niacinei cu medicamente ╚Öi alte vitamine

Niacina poate interac╚Ťiona cu urm─âtoarele medicamente, ceea ce poate duce la afectarea nivelului de vitamin─â:

  • Izoniazida
  • Pirazinamida
  • Antidiabetice orale

c. Riscurile unui supradozaj de niacin─â

Hipervitaminoza apare când se utilizează niacină pentru efectul său hipolipemiant.

Semnele sau simptomatologia const─â ├«n hiperemie facial─â, prurit, stimularea secre╚Ťiei gastrice, hiperglicemie (cu agravarea diabetului zaharat), provocarea/agravarea rezisten╚Ťei la insulin─â, usc─âciunea pielii, hiperperistaltism intestinal ╚Öi cre╚Öterea uricemiei.

Utilizarea ├«ndelungat─â a unor doze mari poate favoriza hipertrofia ficatului cu degenerescen╚Ť─â gras─â.

Antibioticele, în special penicilinele inhibă transformarea triptofanului în acid nicotinic.

Levodopa, alcoolul, contraceptivele orale, ceaiul ╚Öi cafeaua inhib─â absorb╚Ťia vitaminei B3.

Bibliografie selectiv─â:

  1. Cornelia Mircea, Enzime ╚Öi vitamine, Editura ÔÇŁGrigore T. PopaÔÇŁ, U.M.F. Ia╚Öi 2010
  2. Niculina Mitrea, Denisa Margină, Andreea Arsene et all, Biochimie: Vitaminele în procesele metabolice, Editura Didactică și Pedagogică București 2008
  3. Aurelia Nicoleta Cristea ÔÇô Tratat de farmacologie, Edi╚Ťia I, Editura Medical─â Bucure╚Öti 2005
  4. Valentin Stroescu ÔÇô Bazele farmacologice ale practicii medicale, Edi╚Ťia a VII-a, Editura Medical─â Bucure╚Öti 2001
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/