Fier

Fier

Fierul este esenţial în alimentaţie şi de o importanţă fundamentală pentru viaţă, fiind un component al hemoglobinei, mioglobinei, al citocromilor şi al mai multor enzime din lanţul respirator. Este transportor de O2, joacă rol important în respiraţia celulară, este stimulent al funcţiei antitoxice. Un deficit de Fier în alimentaţia copiilor, adolescenţilor şi femeilor determină o anemie nutriţională caracteristică. Datorită scăderii conţinutului de hemoglobină, hematiile sunt mai mici şi puţin colorate, iar rezervele de fier şi nivelul fierului plasmatic sunt reduse, instalându-se astfel anemia feriprivă. Stocul de fier în organismul adult este de 4-7 grame. Doza recomandată este de 13-16 mg/zi la adult, dozele fiind mai mari pentru copii şi pentru femeile care alăptează. Surse de fier sunt gălbenuşul, fructe proaspete (prune, struguri); cerealele conţin şi ele fier, dar acesta este greu asimilabil.

Funcții

Fierul contribuie la formarea hemoglobinei și se află în strânsă legătură cu calitatea sângelui; aproximativ 2/3 din cantitatea de fier din organism se găsește în fluxul sanguin, iar restul este distribuit în măduva osoasă, ficat și splină. De asemenea, fierul este utilizat în construirea oaselor, dezvoltarea creierului și musculaturii și contribuie la oxigenarea organismului.

Carența

Deficitul de fier din organism conduce la apariția anemiei feriprive, limitează creșterea și dezvoltarea organismului și scade vitalitatea.

Surse alimentare

Semințe de susan, smochine, curmale, stafide, piersici, caise, nuci, broccoli, migdale, cireșe, fructe de pădure, legume cu frunze verzi.