Funcții
Sodiul este utilizat la producerea sucurilor gastrice și la eliminarea dioxidului de carbon. De asemenea, acesta este necesar pentru presiunea osmotică, menținerea echilibrului de apă și pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos. Sodiul previne insolația, crampele musculare și deține proprietăți anti-îmbătrânire. Fără sodiu, fierul din organism nu poate fi utilizat!
Carența
Deficitul de sodiu din organism conduce la indigestie, artrită, reumatism și pietre la rinichi și vezica biliară. De asemenea, lipsa de sodiu favorizează apariția crampelor musculare și a stărilor de greață.
Aport zilnic
Potrivit estimărilor neoficiale, organismul are nevoie de aproximativ 500 mg sodiu, zilnic.
Surse alimentare
Clorura de sodiu (sarea de masă) nu constituie o sursă organică de sodiu. Următoarele alimente conțin cantități ridicate de sodiu organic: căpșune, pepene, stafide, piersici, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, țelină, broccoli, morcovi, varză, salată verde, sfeclă roșie.