VITAMINA A

Cuprins

  1. Informatii generale despre vitamina A
    1. Rolul vitaminei A in organism
    2. Cum este produsa vitamina A de organism in mod natural
    3. Aportul de vitamina A din alimente
    4. Lipsa Vitaminei A - Simptome
    5. Riscurile si complicatiile cauzate de o deficienta de vitamina A
    6. Diagnosticarea deficitului de vitamina A
    7. Cauzele deficitului de vitamina A
  2. Beneficiile vitaminei A pentru organism
  3. Administrarea vitaminei A
    1. Administrarea suplimentelor cu vitamina A
    2. Interactiunea vitaminei A cu alte vitamine si medicamente
    3. Riscurile unui supradozaj de vitamina A

1. Informatii generale despre vitamina A

Vitamina A, denumită și vitamina antixeroftalmică este o vitamină liposolubilă de importanță majoră pentru organismul uman, datorită implicării sale în procesul de vedere.

Aceasta se găsește sub mai multe forme:

  • Retinolul (vitamina A1) și esterii retinolului
  • 3-dehidroretinolul (vitamina A2)
  • Retinalul
  • Acidul retinoic
  • Precursori de vitamină A, sau provitamine, numiți și carotenoide (beta-carotenul)

a. Rolul vitaminei A in organism

  • Vitamina A este necesară pentru formarea pigmenților fotosensibili în retină și în prevenirea tulburărilor de vedere, ameliorând vederea crepusculară.
  • Contribuie la reglarea troficității mucoaselor și tegumentelor.
  • Are proprietăți anticanceroase
  • Intervine în procesele imune prin stimularea formării de anticorpi
  • Este implicată și în procesul de creștere a oaselor, în reproducere și dezvoltarea embrionului
  • Intervine în funcționarea normală a testiculului și ovarului
  • Prezintă un rol important în metabolismul steroizilor și sinteza colesterolului
  • Acționează asupra funcției tiroide
  • Prezintă un rol antioxidant
  • Intervine în procesele de creștere ale organismului.

b. Cum este produsă vitamina A în organism în mod natural

Organismul uman nu sintetizează vitamină A, însă transformă provitaminele în vitamină A. Provitaminele A nu au activitate vitaminică în formă nativă, ele fiind transformate la nivel intestinal în vitamină A. Dintre precursori, cel mai activ carotenoid din plante este beta-carotenul.

Vegetalele sunt îndeosebi bogate în beta-caroten, în timp ce ficatul, lactatele sunt bogate în retinol.

c. Aportul de vitamină A din alimente

Surse alimentare de vitamină A:

  • Organe: ficat
  • Lactate: lapte integral, unt, brânză, iaurt
  • Ouă
  • Pește: somon, ton, ulei din ficat de pește, hering
  • Vegetale: broccoli, morcovi, spanac, cartofi dulci;
  • Fructe: caise uscate, fistic, mango, pepene galben (cantaloupe)

d. Lipsa vitaminei A – simptome

Deficitul vitaminic prin dieta săracă în vitamină A se instalează lent, deoarece organismul sănătos dispune de rezerve mari.

Simptomele acestui deficit includ:

  • Xeroftalmie
  • Xerodermie
  • Apariția iritațiilor cutanate și a infecțiilor, mai ales la nivelul extremităților
  • Diaree sanguinolentă, prin modificarea epiteliilor digestive
  • Predispoziția organismului pentru parazitozele intestinale
  • Degenerări ale nervilor cranieni
  • Leziuni nervoase
  • Deformare osoasă
  • Hipoplazia smalțului dentar
  • Afectare cardiacă
  • Părul își pierde luciul, devine friabil și uscat

e. Riscurile și complicațiile cauzate de o deficiență de vitamină A

Dintre riscurile cauzate de deficiența de vitamină A, amintim:

  • Uscarea și ulcerarea corneei și conjunctivei
  • Avort spontan
  • Atrofia foliculilor piloși a glandelor sudoripare și sebacee
  • Îngroșarea și uscarea epidermei
  • Perturbarea funcției renale, cu apariția calculilor renali
  • Dezechilibrele procesului reproducător
  • Degenerarea spermatogenezei
  • Rinită atrofică
  • Anemia feriprivă
  • Creșterea incidenței infecțiilor respiratorii
  • Diminuarea secreției glandelor lacrimale
  • Afectarea vederii nocturne
  • Scăderea proceselor de apărare imunitară
  • Keratomalacie
  • Retinita pigmentară
  • Apariția aterosclerozei

f. Diagnosticarea deficitului de vitamină A

Determinarea vitaminei A se efectuează în momentul în care există suspiciune clinică de deficit sau exces și atunci când se monitorizează tratamentul cu vitamină A. Vitamina se poate determina din serul sanguin uman, prin metoda cromatografică de lichide sub înaltă presiune (HPLC) cu următoarele valori de referință 0.3-0.8 mg/L (300-800 µg/L).

Activitatea biologică a retinolului se exprimă în unități internaționale. Conversia în aceste unități este următoarea: 1 U.I. retinol = 0.3 µg RAE = 0.6 µg beta-caroten. Pentru exprimarea vitaminei A din surse alimentare, există un standard internațional de măsurare a vitaminei A reprezentat de activitatea vitaminei A ca retinol (RAE = retinol activity equivalents).

g. Cauzele deficitului de vitamină A

Deficitul primar de vitamină A, cauzat de aport insuficient, este deosebit de grav, sau fatal mai ales la copii.

Deficitul de vitamină A se înregistrează în următoarele situații:

  • Tulburări de absorbție: boala celiacă, colită ulceroasă
  • Afecțiuni biliare și hepatice
  • Boli renale
  • Hipertiroidie
  • Diabet
  • Deficit proteic
  • Deficit de zinc
  • Capacitate redusă a organismului de a transforma carotenii în vitamină A
  • Tulburări de depozitare la nivelul ficatului: ciroză
  • Carență de proteine
  • Creșterea eliminării renale: nefrită
  • Expunere la compuși cu capacitate oxidantă: fum de țigară, alcool, poluanți industriali.

2. Beneficiile vitaminei A pentru organism

Vitaminele A reprezintă cofactori enzimatici pentru enzimele din biosinteza glicoproteinelor, acest fapt contribuind la nenumăratele beneficii pentru organsim.

Vitamina A:

  • reprezintă substanța de protecție pentru structura normală a pielii și mucoaselor.
  • este indispensabilă pentru buna desfășurare a proceselor de reproducere, asigură dezvoltarea și funcționarea testiculului și a ovarului.
  • este implicată în funcționarea sistemului imun, acidul retinoic fiind esențial pentru diferențierea leucocitelor și activarea limfocitelor T.
  • contribuie la procesele de creștere ale organismului și în diferențiere celulară și carcinogeneză.

De asemenea, intervine în biosinteza hormonilor sexuali și corticosteroizi, stimulându-le biosinteza.

  • Acidul retinoic intervine în procesul de diferențierea celulelor stem în eritrocite.
  • Vitaminele A au capacitate antioxidantă, intervenind printr-un mecanism de protecție a organismului împotriva radicalilor liberi.

3. Administrarea vitaminei A

Necesarul zilnic de vitamină A este:

  • 0-6 luni*: 400 µg RAE
  • 7-12 luni*: 500 µg RAE
  • 1-3 ani: 300 µg RAE
  • 4-8 ani: 400 µg RAE
  • 9-13 ani: 600 µg RAE
  • 14-18 ani: 900 µg RAE
  • 19-50 an: 900 µg RAE
  • 51+ ani: 900 µg RAE
  • Sarcină:
    • 14-18 ani: 750 µg RAE
    • 19-50 ani: 770 µg RAE
  • Femei care alăptează:
    • 14-18 ani: 1200 µg RAE
    • 19-50 ani: 1300 µg RAE

*Aport adecvat pentru această categorie;

RAE = retinol activity equivalents

a. Administrarea suplimentelor cu vitamină A

Vitamina A este indicată în următoarele situații:

  • Profilaxia și tratamentul hipovitaminozei la: nou-născuți, gravide, mame care alăptează
  • Retinita pigmentară
  • Rinita trofică
  • Tratamentul ulcerelor cutanate și/sau mucoase
  • Tratamentul gingivitelor
  • Tratamentul arsurilor și plăgilor cutanate, ulcere cronice ale gambei, friabilitatea exagerată ale unghiilor și părului
  • Xeroftalmie
  • Keratomalacie
  • Ulcere corneene
  • Sindrom intermenstrual, prurit ano-genital
  • Sterilitate masculină
  • Hipertiroidie
  • Convalescență după infecții respiratorii

În asociere cu doze mari de vitamina C, se utilizează în ameliorarea stării generale din cancer. Vitamina A se găsește în diferite formulări destinate administrării pe cale orală sub formă de capsule gelatinoase, drajeuri, soluții uleioase buvabile, sau formulări destinate administrării parenterale, soluțiile injectabile. De asemenea se poate găsi și sub formă de combinații cu vitamina D și complexe multivitaminice.

Suplimentarea cu Vitamină A se efectuează în caz de deficit cert după confirmarea acestuia în urma unui consult medical.

b. Interacțiunea vitaminei A cu medicamente și alte vitamine

Interacțiuni medicamentoase:

  • Orlistat
  • Retinoide

c. Riscurile unui supradozaj de vitamină A

Hipervitaminoza apare după tratamente prelungite cu doze mari. Fenomenele apar de obicei după 6 luni de tratament și constau în: uscarea pielii, prurit, rărirea părului, anorexie, iritabilitate, hepatosplenomegalie, deprimarea hematopoiezei.

Sugarii pot prezenta hidrocefalie cu bombarea intensă a fontanelei, vărsături frecvente, insomnie.

La copii, poate avea loc osificarea prematură a cartilajelor de creștere.

Dozele letale de vitamină A sunt:

  • Adulți: 500 mg retinol
  • Copii: 100 mg retinol
  • Nou-născuți: 30 mg retinol

Excesul de caroteni determină:

  • colorarea în galben a tegumentelor.
  • creșterea valorilor uricemiei.

Deși au acțiune antioxidantă, excesul de beta-caroten și vitamină A la fumători și pacienții cu azbestoză crește riscul de cancer pulmonar.

Administrarea unor doze mari de peste 10.000 U.I./zi de vitamină A la femeia însărcinată în primul trimestru de sarcină determină hidrocefalie, malformații oculare, malformații ale tractului urinar și malformații osoase.

Bibliografie selectivă:

  1. Aurelia Nicoleta Cristea – Tratat de farmacologie, ediția I, Editura Medicală București 2005
  2. Valentin Stroescu – Bazele farmacologice ale practicii medicale, ediția a VII-a, Editura Medicală București 2001
  3. Cornelia Mircea, Enzime și vitamine, Editura ”Grigore T. Popa”, U.M.F. Iași 2010
  4. Niculina Mitrea, Denisa Margină, Andreea Arsene et all, Biochimie: Vitaminele în procesele metabolice, Editura Didactică și Pedagogică București 2008
  5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
  6. Ball GFM: Vitamins: their role in the human body. Oxford, Blackwel Publishing, 2004, 133-187
  7. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium,and Zincexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press; 2001.
  8. Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.