Acidul pantotenic

Cuprins

  1. Informații generale despre acidul pantotenic
    1. Rolul vitaminei B5 în organism
    2. Cum este produsă vitamina B5 în organism în mod natural
    3. Aportul de vitamină B5 din alimente
    4. Lipsa vitaminei B5 – simptome
    5. Riscurile si complicațiile cauzate de o deficiență de vitamină B5
    6. Diagnosticarea deficitului de acid pantotenic
    7. Cauzele deficitului de acid pantotenic
  2. Beneficiile acidului pantotenic pentru organism
  3. Administrarea acidului pantotenic
    1. Administrarea suplimentelor cu acid pantotenic
    2. Interactiunea acidului pantotenic cu medicamente și alte vitamine
    3. Riscurile unui supradozaj de acid pantotenic

1. Informații generale despre acidul pantotenic

Considerată și vitamina antistres, vitamina B5 este o vitamină hidrosolubilă, se mai numește acid pantotenic, se găsește ca atare, sau sub formă de pantotenat de calciu și face parte din complexul vitaminelor B.

a. Rolul vitaminei B5 în organism

  • Sinteza extramitocondrială a acizilor grași
  • Sinteza hormonilor steroizi
  • Sinteza hemoglobinei
  • În ciclul Krebbs

Datorită implicării acidului pantotenic în sinteza trigliceridelor și a metabolismului lipoproteinelor, o serie de cercetători au emis o ipoteză precum că suplimentarea dietei cu acid pantotenic poate reduce nivelul de lipide la pacienții cu hiperlipidemie.

În alimente, se găsește sub formă de coenzimă A și acil-coenzimă A, care la nivelul intestinului subțire, printr-o succesiune de reacții conduc la panteteină.

O serie de studii clinice au arătat că forma acidului pantotenic denumită panteteină reduce semnificativ nivelul de lipide, însă acidul pantotenic în sine nu pare să aibă aceleași efecte.

b. Cum este produsă vitamina B5 în organism în mod natural

Vitamina B5 nu poate fi sintetizată de către organismul uman, fiind introdusă prin aport exogen, sub formă de coenzimă A.

c. Aportul de vitamină B5 din alimente

Sursele alimentare de vitamina B5 sunt:

  • Organe: ficat (vită, porc), rinichi (vită)
  • Carne: curcan, pui
  • Pește: somon, ton
  • Ouă: gălbenuș
  • Legume: broccoli, roșii;, linte, cartofi, spanac, mazăre;
  • Fructe: avocado, portocale
  • Pâine albă
  • Lactate: lapte, iaurt
  • Altele: lăptișor de matcă, porumb, semințe de floarea-soarelui, alune, arahide, drojdia de bere, orez brun, ciuperci, tărâțe de grâu, germeni de grău

d. Lipsa vitaminei B5 – simptome

Deficitul de acid pantotenic se caracterizează prin:

  • Tulburări neurologice: parestezii la extremități și arsuri ale membrelor inferioare (burning-feet);
  • Cefalee
  • Tulburări digestive: greață, vomă, flatulență, dureri abdominale
  • Depresie, iritabilitate
  • Alterarea stării generale: oboseală, tulburări de somn
  • Tahicardie, hipotensiune ortostatică

e. Riscurile și complicațiile cauzate de o deficiență de vitamină B5

Grupurile de risc sunt reprezentate de subiecții care au o mutație neurodegenerativă a pantotenat-kinazei 2. Mutațiile apărute la nivelul genei pantotenat kinazei 2 (PANK2) produc o tulburare rară, moștenită, numită neurodegenerescența asociată cu pantotenat kinaza (PKAN). PKAN este un tip de neurodegenerescență asociată cu acumularea de fier în creier Manifestările PKAN pot include distonie (contracții ale grupurilor opuse de mușchi), spasticitate și retinopatia pigmentară. Progresia sa este rapidă și duce la dizabilități semnificative și la pierderi de funcționalitate. Tratamentul se concentrează în primul rând pe reducerea simptomelor. Nu se știe dacă suplimentarea cu pantotenat este benefică în PKAN, dar unele rapoarte întâmplătoare indică faptul că suplimentele pot reduce simptomele la unii pacienți cu PKAN atipic.

Hipovitaminoza de acid pantotenic poate duce la hipoglicemie.

f. Diagnosticarea deficitului de acid pantotenic

g. Cauzele deficitului de acid pantotenic

Deficiența de acid pantotenic este rară, cu excepția persoanelor care prezintă malnutriție severă. Deficiența de acid pantotenic apare concomitent cu alte deficiențe în substanțele nutritive.

O alta cauză o reprezintă tratamentul medicamentos cu antagoniști de acid pantotenic.

2. Beneficiile acidului pantotenic pentru organism

Acidul pantotenic, prin proprietățile sale intervine în metabolismul proteic (biosinteza hemoglobinei), metabolismul energetic, metabolismul hormonal (biosinteza hormonilor steroizi), metabolismul lipidic (biosinteza colesterolului, degradarea acizilor grași, biosinteza trigliceridelor). De asemenea contribuie la menținerea sănătății psihice, funcționarea normală a sistemului imunitar, reducerea oboselii și extenuării.

3. Administrarea acidului pantotenic

Necesarul zilnic de acid pantotenic este de 4-10 mg. Pantotenatul de calciu se folosește în farmacoterapie prin administrare orală, intramusculară și intravenos în doze de:

  • 0.25-0.5 g/zi pentru copii
  • 0.5 g/zi pentru adulți

Aportul adecvat de acid pantotenic în funcție de vârstă și situații fiziologice speciale este:

  • Nou-născuți-6 luni: 1.7 mg/zi
  • 7-12 luni: 1.8 mg/zi
  • 1-3 ani: 2 mg/zi
  • 4-8 ani: 3 mg/zi
  • 9-13 ani: 4 mg/zi
  • 14-18 ani: 5 mg/zi
  • 19+ ani: 5 mg/zi
  • Sarcină: 6 mg/zi
  • Femei care alăptează: 7 mg/zi

a. Administrarea suplimentelor cu acid pantotenic

Suplimentele conțin de cele mai multe ori pantotenat de calciu și se administrează în următoarele situații:

  • Procesele inflamatoare ale căilor respiratorii superioare
  • Stomatite
  • Atonie intestinală post-operatorie
  • Ileus paralitic
  • Plăgi, gastrite

Observații:

Acidul pantotenic se găsește în farmacii singur sau în combinații cu alte vitamine.

Suplimentarea cu acid pantotenic se efectuează în caz de risc cert în urma consultului medical.

b. Interacțiunea acidului pantotenic cu medicamente și alte vitamine

Nu sunt cunoscute interacțiuni cu semnificație clinică cu alte medicamente sau vitamine.

c. Riscurile unui supradozaj de acid pantotenic

Hipervitaminoza se realizează prin administrarea de doze mari și poate duce la disconfort digestiv, diaree ușoară, mecanismul nefiind în totalitate cunoscut.

Administrarea de doze mari de pantotenat de calciu poate să producă hiperglicemie.

Bibliografie selectivă:

  1. Aurelia Nicoleta Cristea – Tratat de farmacologie, ediția I, Editura medicală București 2005
  2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/PantothenicAcid-HealthProfessional/
  3. Niculina Mitrea, Denisa Margină, Andreea Arsene et all, Biochimie: vitaminele în procesele metabolice, Editura Didactică și Pedagogică București 2008
  4. Cornelia Mircea, Enzime și vitamine, Editura ”Grigore T. Popa”, U.M.F. Iași 2010
  5. Rumberger JA, Napolitano J, Azumano I, et al. Pantethine, a derivative of vitamin B(5) used as a nutritional supplement, favorably alters low-density lipoprotein cholesterol metabolism in low- to moderate-cardiovascular risk North American subjects: a triple-blinded placebo and diet-controlled investigation. Nutr Res 2011;31:608-15
  6. McRae MP. Treatment of hyperlipoproteinemia with pantethine: A review and analysis of efficacy and tolerability. Nutrition Research 2005;25:319-33.
  7. Miller JW, Rucker RB. Pantothenic acid. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 2012:375-90.
  8. Sweetman L. Pantothenic acid. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:604-11.
  9. Gropper, S. S, Smith, J. L., Groff, J. L. (2009). Advanced nutrition and human metabolism. Belmont, CA: Wadsworth, Cengage learning.
  10. Chawla J, Kvarnberg D. Hydrosoluble vitamins. Handb Clin Neurol 2014;120:891-914
  11. Trumbo PR. Pantothenic acid. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, et al., eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2014:351-7.
  12. Hayflick SJ. Defective pantothenate metabolism and neurodegeneration. Biochem Soc Trans 2014;42:1063-8.
  13. Gregory A, Hayflick SJ. Pantothenate Kinase-Associated Neurodegeneration. In: Adam MP, Ardinger HH, Pagon RA, et al., eds. GeneReviews. Seattle, WA: University of Washington, Seattle; 2017.
  14. Kurian MA, Hayflick SJ. Pantothenate kinase-associated neurodegeneration (PKAN) and PLA2G6-associated neurodegeneration (PLAN): review of two major neurodegeneration with brain iron accumulation (NBIA) phenotypes. Int Rev Neurobiol 2013;110:49-71