Zinc

Zinc

Zincul este prezent în numeroase metaloenzime, fiind implicat în digestie, metabolism (metabolismul acizilor graşi esenţiali). Se cunosc influenţe şi la nivelul mucoaselor, pielii, randamentului muscular. Carenţa în zinc determină lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, are consecinţe asupra digestibilităţii hranei, influenţează negativ absorbţia şi metabolismul protidic, sinteza ADN, având efect negativ şi asupra parametrilor imunologici (întârzie vindecarea rănilor). Influenţează capacitatea de învăţare şi tulburările de comportament. Hrana obişnuită acoperă de obicei necesarul zilnic de Zinc. Stocul de Zinc din organismul adult este de 2 grame. Dozele recomandate sunt de 10-13 mg/zi pentru organismul adult, valorile fiind mai ridicate pentru copii şi femeile care alăptează.

Funcții

Zincul se găsește la nivelul creierului, organelor genitale, glanda tiroidă, ficat și rinichi. Acesta este necesar în vindecarea leziunilor cutanate (eczeme, acnee) și pentru transportul dioxidului de carbon din țesuturi la plămâni. De asemenea, zincul contribuie la producerea insulinei, la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea afecțiunilor de prostată și oftalmologice.

Carența

Deficitul de zinc conduce la instalarea depresiei, la tulburări de absorbție intestinală și tulburări de creștere și dezvoltare.

Surse alimentare

Oleaginoase (în special semințe de dovleac), grâu încolțit.