Cuprins
- Informatii generale despre vitamina E
- Beneficiile vitaminei E pentru organism
- Administrarea vitaminei E
1. Informatii generale despre vitamina E
Vitamina E face parte din familia tocoferolilor, cel mai activ fiind alfa-tocoferolul. Se mai numește vitamina antisterilitate și este o vitamină liposolubilă.
a. Rolul vitaminei E in organism
Tocoferolii (vitaminele E) au o puternică acțiune antioxidantă și datorită acestei proprietăți rolurile tocoferolilor se regăsesc într-o multitudine de procese fiziologice. De asemenea Vitaminele E prezintă și acțiuni non-oxidante cum ar fi inhibiția proliferării celulare, intervenția asupra unor procese de semnalizare intracelulară sau de control asupra expresiei genice a alfa-tropomiozinei.
Astfel vitamina prezintă și următoarele roluri:
- intervine asupra sistemului imunitar crescând în mod deosebit imunitatea la vârstnici
- influențează procesul de spermatogeneză și cresc rata de nidare a zigotului
- prezintă un rol important în integritatea mușchilor
- acțiune antiagregantă plachetară
b. Cum este produsă vitamina E în organism în mod natural
Aportul de vitamină E este exogen, organismele animale nu pot sintetiza tocoferoli.
c. Aportul de vitamină E din alimente
Sursele alimentare de vitamina E sunt:
- Uleiuri de origine vegetală: ulei de soia, ulei de floarea-soarelui, ulei din germeni de grâu, ulei de șofrănel, ulei de porumb, ulei de secară
- Fructe: kiwi, mango, mere, banane, prune, lămâi, caise, zmeură
- Legume cu frunze verzi: spanac; broccoli, pătrunjel, țelină salată, ceapă, varză albă
- Cereale integrale
- Carne
- Organe: ficat
- Lactate: unt, lapte
- Ouă
- Grăsimi animale
- Altele: semințe de floarea-soarelui uscate și prăjite, migdale uscate, unt de arahide, arahide uscate și prăjite, roșii, nuci
d. Lipsa vitaminei E – simptome
- Tulburări la nivelul sistemului nervos central (procese neurodegenerative)
- Perturbări ale funcției aparatului reproducător: la bărbat sterilitate, leziuni testiculare, la femeie perturbări ale procesului de embriogeneză, avort spontan.
- Afectare hepatică
- Afectare la nivelul aparatului cardiovascular: cardiomiopatie, insuficiență cardiacă
- Modificări de permeabilitate capilară
- Afectarea echilibrului coagulării
- Afectarea sistemului muscular: scăderea valorilor creatininei din mușchi, miopatie, distrofie musculară
- Anemie datorată scăderii rezistenței eritrocitelor și a duratei de viață a acestora
e. Riscurile și complicațiile cauzate de o deficiență de vitamină E
- Copiii prematuri cu greutate mică la naștere (< 1500g) pot avea hipovitaminoză E ceea ce atrage după sine afectarea retinei și creșterea riscului de infecții, anemie hemolitică, hiperbilirubinemie
- Sindromul de malabsorbție lipidică împreună cu bolile genetice care afectează metabolismul vitaminei E duce la apariția deficienței de vitamină E cu următoarele consecințe: afectarea răspunsului imun, neuropatie periferică, ataxie, miopatie scheletică retinopatie, oftalmoplegie, tulburări de echilibru și coordonare, distrofie musculară, afectarea glandei tiroide
- Sterilitate, avort spontan
f. Diagnosticarea deficitului de vitamină E
Indicatorul biochimic al carenței de vitamină E în metabolismul muscular este reprezentat de creșterea raportului creatină/creatinină urinară.
Determinarea Vitaminei E se efectuează în următoarele situații: sindrom de malabsorbție a lipidelor, pacienți care primesc nutriție parenterală îndelungată, anemie hemolitică la copiii născuți prematur, evaluarea funcției musculare la sugari, evaluarea funcției musculare la adulții care au colestază.
Determinarea Vitaminei E în serul sanguin uman se poate efectua prin metoda cromatografică de lichide sub înaltă presiune (HPLC) cu următoarele valori de referință: 1-12 ani: 3-9 mg/L; 13-19 ani: 6-10 mg/L; >19 ani: 5-18 mg/L
g. Cauzele deficitului de vitamină E
Acestea pot fi:
- Sindrom de malabsorbție lipidică
- Expunerea la substanțe oxidante
- Fumatul (scade nivelul seric de vitamina E)
- Malnutriție
2. Beneficiile vitaminei E pentru organism
Datorită acțiunii lor antioxidante puternice, vitaminele E au următoarele beneficii:
- Acțiune protectoare antiaterosclerotică la nivelul vaselor
- La nivelul mușchiului cardiac, asigură desfășurarea normală a proceselor metabolice de la acest nivel
- Influențează capacitatea de memorizare, contribuind la procesul de învățare
- Protejează globulele roșii de hemoliza unor substanțe oxidante
- Vitaminele E fac parte din grupul factorilor de creștere, alături de vitaminele A și hormonii estrogeni
- Intervin ca stabilizatori ai coenzimei Q
- Contribuie la procesele metabolice musculare
- Asigură o protecție antioxidantă a aparatului respirator împreună cu acidul ascorbic și glutationul
- Au capacitate anticanceroasă
- Influențează răspunsul imun, având o capacitate imunostimulatoare
- Contribuie la formarea țesutului conjunctiv.
3. Administrarea vitaminei E
a. Administrarea suplimentelor cu vitamină E
Necesarul de vitamina E depinde de vârstă, starea fiziologică și conținutul acizi grași și proteine din alimente. Vitamina E se exprimă în unități internaționale (UI).
1UI = 1 mg acetat de tocoferol (racemic) = 0.67 mg RRR-alfa-tocoferol (natural) = 0.74 mg RRR-alfa-tocoferol acetat
1 mg RRR-alfa-tocoferol (natural) = 1.49 UI
Recomandarea dietară zilnică de vitamină E (alfa-tocoferol), în funcție de vârstă și de stări fiziologice particulare, este:
- 0-6 luni*: 4 mg
- 7-12 luni*: 5 mg
- 1-3 ani: 6 mg
- 4-8 ani: 7 mg
- 9-13 ani: 11 mg
- 14+ ani: 15 mg
- Sarcină: 15 mg
- Femeie care alăptează: 19 mg
*Aport adecvat pentru această categorie
Bătrânii, femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de un aport suplimentar de vitamină E. Deoarece laptele matern este sărac în vitamină E, nou-născuții pot primi vitamină până la apariția florei intestinale.
Vitamina E este indicată în următoarele situații:
- Malabsorbție intestinală
- Sarcină, alăptare
- Copii prematuri hrăniți artificial
- Tulburări circulatorii periferice la vârstnici
- Avort spontan și iminență de avort
- Tulburări de menopauză
- Amenoree și oligomenoree
- Psoriazis, acnee, sclerodermie
- Distrofii musculare
- Encefalopatii
- Ulcerații produse de radioterapie
- Parodontoze
b. Interacțiunea vitaminei E cu medicamente și alte vitamine
- Crește efectul anticoagulantelor orale la asociere concomitentă
- Antagonizarea activității vitaminei K
c. Riscurile unui supradozaj de vitamină E
În cazul Vitaminei E au fost descrise mai rar fenomene de hipervitaminoză. Literatura de specialitate prevede limite toleranță pentru tocoferoli de 400-800 mg/zi. Pentru sugari nu se cunosc date pentru limitele de toleranță.
Conform vârstei și stărilor fiziologice particulare, limita superioară tolerată zilnică a vitaminei E este:
- 1-3 ani: 200 mg
- 4-8 ani: 300 mg
- 9-13 ani: 600 mg
- 14-18 ani: 800 mg
- 19+ ani: 1000 mg
- Sarcină:
- 14-18 ani: 800 mg
- 19+ ani: 1000 mg
- Femei care alăptează:
- 14-18 ani: 800 mg
- 19+ ani: 1000 mg
Depășirea limitei de toleranță prin abuz sau în mod accidental, pentru intervalele de doze 800-3200 mg/zi apar următoarele manifestări:
- Antagonizarea vitaminei K
- Perturbarea funcției ovariene la femei, involuție ovariană, tulburări ale menstruației
- Oligospermie, azoospermie
- Tulburări de vedere, retinită pigmentară (prin deficit de vitamina E)
- Dureri de cap, oboseală, slăbiciune
- Greață, diaree
- Tendință de hemoragie, hemoragii
Bibliografie selectivă:
- Cornelia Mircea, Enzime și vitamine, Editura ”Grigore T. Popa”, U.M.F. Iași 2010
- Aurelia Nicoleta Cristea – Tratat de farmacologie, ediția I, Editura Medicală București 2005
- Niculina Mitrea, Denisa Margină, Andreea Arsene et all, Biochimie: Vitaminele în procesele metabolice, Editura Didactică și Pedagogică București 2008
- Valentin Stroescu – Bazele farmacologice ale practicii medicale, ediția a VII-a, Editura Medicală București 2001
- Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/#en6
- Kowdley KV, Mason JB, Meydani SN, Cornwall S, Grand RJ. Vitamin E deficiency and impaired cellular immunity related to intestinal fat malabsorption. Gastroenterology 1992;102:2139-42.
- Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Vitamin E, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
- Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Vitamin E, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
- Laborator Synevo. Referinţe specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.