Mangan

Mangan

Manganul intră în constituţia unor enzime şi intervine în dezvoltarea scheletului, în metabolismul glucidic şi lipidic. Carenţa de Mangan provoacă tulburări nervoase şi defecte de creştere a oaselor lungi. Alimentaţia obişnuită asigură necesarul de Mangan.

Funcții

În principal, manganul se găsește în ficat, rinichi, pancreas, plămâni, glandele suprarenale, creier și oase. Acesta este utilizat la metabolizarea carbohidraților și la consolidarea țesturilor și oaselor. Asemeni iodului, manganul este utilizat la formarea tiroxinei în glanda tiroidă. De asemenea, acest mineral influențează reglarea nivelului de zahăr din sânge. Printre afecțiunile prevenite se află: osteoporoza, oboseala, entorsele, epilepsia.

Carența

Cazurile de deficiență de mangan sunt foarte rare, iar în cazul în care se manifestă cauzează tulburări de creștere și infertilitate.

Aport zilnic

Potrivit surselor neoficiale, organismul unui adult are nevoie de 15-25 mg mangan, iar un copil are nevoie de 2-15 mg.

Surse alimentare

Banane, legume cu frunze verzi, oleaginoase, sfeclă roșie, morcov, țelină, castravete.