VITAMINA E

Cuprins

  1. Informatii generale despre vitamina E
    1. Rolul vitaminei E in organism
    2. Cum este produsa vitamina E de organism in mod natural
    3. Aportul de vitamina E din alimente
    4. Lipsa Vitaminei E - Simptome
    5. Riscurile si complicatiile cauzate de o deficienta de vitamina E
    6. Diagnosticarea deficitului de vitamina E
    7. Cauzele deficitului de vitamina E
  2. Beneficiile vitaminei E pentru organism
  3. Administrarea vitaminei E
    1. Administrarea suplimentelor cu vitamina E
    2. Interactiunea vitaminei E cu alte vitamine si medicamente
    3. Riscurile unui supradozaj de vitamina E

1. Informatii generale despre vitamina E

Vitamina E face parte din familia tocoferolilor, cel mai activ fiind alfa-tocoferolul. Se mai numește vitamina antisterilitate și este o vitamină liposolubilă.

a. Rolul vitaminei E in organism

Tocoferolii (vitaminele E) au o puternică acțiune antioxidantă și datorită acestei proprietăți rolurile tocoferolilor se regăsesc într-o multitudine de procese fiziologice. De asemenea Vitaminele E prezintă și acțiuni non-oxidante cum ar fi inhibiția proliferării celulare, intervenția asupra unor procese de semnalizare intracelulară sau de control asupra expresiei genice a alfa-tropomiozinei.

Astfel vitamina prezintă și următoarele roluri:

  • intervine asupra sistemului imunitar crescând în mod deosebit imunitatea la vârstnici
  • influențează procesul de spermatogeneză și cresc rata de nidare a zigotului
  • prezintă un rol important în integritatea mușchilor
  • acțiune antiagregantă plachetară

b. Cum este produsă vitamina E în organism în mod natural

Aportul de vitamină E este exogen, organismele animale nu pot sintetiza tocoferoli.

c. Aportul de vitamină E din alimente

Sursele alimentare de vitamina E sunt:

  • Uleiuri de origine vegetală: ulei de soia, ulei de floarea-soarelui, ulei din germeni de grâu, ulei de șofrănel, ulei de porumb, ulei de secară
  • Fructe: kiwi, mango, mere, banane, prune, lămâi, caise, zmeură
  • Legume cu frunze verzi: spanac; broccoli, pătrunjel, țelină salată, ceapă, varză albă
  • Cereale integrale
  • Carne
  • Organe: ficat
  • Lactate: unt, lapte
  • Ouă
  • Grăsimi animale
  • Altele: semințe de floarea-soarelui uscate și prăjite, migdale uscate, unt de arahide, arahide uscate și prăjite, roșii, nuci

d. Lipsa vitaminei E – simptome

  • Tulburări la nivelul sistemului nervos central (procese neurodegenerative)
  • Perturbări ale funcției aparatului reproducător: la bărbat sterilitate, leziuni testiculare, la femeie perturbări ale procesului de embriogeneză, avort spontan.
  • Afectare hepatică
  • Afectare la nivelul aparatului cardiovascular: cardiomiopatie, insuficiență cardiacă
  • Modificări de permeabilitate capilară
  • Afectarea echilibrului coagulării
  • Afectarea sistemului muscular: scăderea valorilor creatininei din mușchi, miopatie, distrofie musculară
  • Anemie datorată scăderii rezistenței eritrocitelor și a duratei de viață a acestora

e. Riscurile și complicațiile cauzate de o deficiență de vitamină E

  • Copiii prematuri cu greutate mică la naștere (< 1500g) pot avea hipovitaminoză E ceea ce atrage după sine afectarea retinei și creșterea riscului de infecții, anemie hemolitică, hiperbilirubinemie
  • Sindromul de malabsorbție lipidică împreună cu bolile genetice care afectează metabolismul vitaminei E duce la apariția deficienței de vitamină E cu următoarele consecințe: afectarea răspunsului imun, neuropatie periferică, ataxie, miopatie scheletică retinopatie, oftalmoplegie, tulburări de echilibru și coordonare, distrofie musculară, afectarea glandei tiroide
  • Sterilitate, avort spontan

f. Diagnosticarea deficitului de vitamină E

Indicatorul biochimic al carenței de vitamină E în metabolismul muscular este reprezentat de creșterea raportului creatină/creatinină urinară.

Determinarea Vitaminei E se efectuează în următoarele situații: sindrom de malabsorbție a lipidelor, pacienți care primesc nutriție parenterală îndelungată, anemie hemolitică la copiii născuți prematur, evaluarea funcției musculare la sugari, evaluarea funcției musculare la adulții care au colestază.

Determinarea Vitaminei E în serul sanguin uman se poate efectua prin metoda cromatografică de lichide sub înaltă presiune (HPLC) cu următoarele valori de referință: 1-12 ani: 3-9 mg/L; 13-19 ani: 6-10 mg/L; >19 ani: 5-18 mg/L

g. Cauzele deficitului de vitamină E

Acestea pot fi:

  • Sindrom de malabsorbție lipidică
  • Expunerea la substanțe oxidante
  • Fumatul (scade nivelul seric de vitamina E)
  • Malnutriție

2. Beneficiile vitaminei E pentru organism

Datorită acțiunii lor antioxidante puternice, vitaminele E au următoarele beneficii:

  • Acțiune protectoare antiaterosclerotică la nivelul vaselor
  • La nivelul mușchiului cardiac, asigură desfășurarea normală a proceselor metabolice de la acest nivel
  • Influențează capacitatea de memorizare, contribuind la procesul de învățare
  • Protejează globulele roșii de hemoliza unor substanțe oxidante
  • Vitaminele E fac parte din grupul factorilor de creștere, alături de vitaminele A și hormonii estrogeni
  • Intervin ca stabilizatori ai coenzimei Q
  • Contribuie la procesele metabolice musculare
  • Asigură o protecție antioxidantă a aparatului respirator împreună cu acidul ascorbic și glutationul
  • Au capacitate anticanceroasă
  • Influențează răspunsul imun, având o capacitate imunostimulatoare
  • Contribuie la formarea țesutului conjunctiv.

3. Administrarea vitaminei E

a. Administrarea suplimentelor cu vitamină E

Necesarul de vitamina E depinde de vârstă, starea fiziologică și conținutul acizi grași și proteine din alimente. Vitamina E se exprimă în unități internaționale (UI).

1UI = 1 mg acetat de tocoferol (racemic) = 0.67 mg RRR-alfa-tocoferol (natural) = 0.74 mg RRR-alfa-tocoferol acetat

1 mg RRR-alfa-tocoferol (natural) = 1.49 UI

Recomandarea dietară zilnică de vitamină E (alfa-tocoferol), în funcție de vârstă și de stări fiziologice particulare, este:

  • 0-6 luni*: 4 mg
  • 7-12 luni*: 5 mg
  • 1-3 ani: 6 mg
  • 4-8 ani: 7 mg
  • 9-13 ani: 11 mg
  • 14+ ani: 15 mg
  • Sarcină: 15 mg
  • Femeie care alăptează: 19 mg

*Aport adecvat pentru această categorie

Bătrânii, femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de un aport suplimentar de vitamină E. Deoarece laptele matern este sărac în vitamină E, nou-născuții pot primi vitamină până la apariția florei intestinale.

Vitamina E este indicată în următoarele situații:

  • Malabsorbție intestinală
  • Sarcină, alăptare
  • Copii prematuri hrăniți artificial
  • Tulburări circulatorii periferice la vârstnici
  • Avort spontan și iminență de avort
  • Tulburări de menopauză
  • Amenoree și oligomenoree
  • Psoriazis, acnee, sclerodermie
  • Distrofii musculare
  • Encefalopatii
  • Ulcerații produse de radioterapie
  • Parodontoze

b. Interacțiunea vitaminei E cu medicamente și alte vitamine

  • Crește efectul anticoagulantelor orale la asociere concomitentă
  • Antagonizarea activității vitaminei K

c. Riscurile unui supradozaj de vitamină E

În cazul Vitaminei E au fost descrise mai rar fenomene de hipervitaminoză. Literatura de specialitate prevede limite toleranță pentru tocoferoli de 400-800 mg/zi. Pentru sugari nu se cunosc date pentru limitele de toleranță.

Conform vârstei și stărilor fiziologice particulare, limita superioară tolerată zilnică a vitaminei E este:

  • 1-3 ani: 200 mg
  • 4-8 ani: 300 mg
  • 9-13 ani: 600 mg
  • 14-18 ani: 800 mg
  • 19+ ani: 1000 mg
  • Sarcină:
    • 14-18 ani: 800 mg
    • 19+ ani: 1000 mg
  • Femei care alăptează:
    • 14-18 ani: 800 mg
    • 19+ ani: 1000 mg

Depășirea limitei de toleranță prin abuz sau în mod accidental, pentru intervalele de doze 800-3200 mg/zi apar următoarele manifestări:

  • Antagonizarea vitaminei K
  • Perturbarea funcției ovariene la femei, involuție ovariană, tulburări ale menstruației
  • Oligospermie, azoospermie
  • Tulburări de vedere, retinită pigmentară (prin deficit de vitamina E)
  • Dureri de cap, oboseală, slăbiciune
  • Greață, diaree
  • Tendință de hemoragie, hemoragii

Bibliografie selectivă:

  1. Cornelia Mircea, Enzime și vitamine, Editura ”Grigore T. Popa”, U.M.F. Iași 2010
  2. Aurelia Nicoleta Cristea – Tratat de farmacologie, ediția I, Editura Medicală București 2005
  3. Niculina Mitrea, Denisa Margină, Andreea Arsene et all, Biochimie: Vitaminele în procesele metabolice, Editura Didactică și Pedagogică București 2008
  4. Valentin Stroescu – Bazele farmacologice ale practicii medicale, ediția a VII-a, Editura Medicală București 2001
  5. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
  6. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/#en6
  7. Kowdley KV, Mason JB, Meydani SN, Cornwall S, Grand RJ. Vitamin E deficiency and impaired cellular immunity related to intestinal fat malabsorption. Gastroenterology 1992;102:2139-42.
  8. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Vitamin E, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  9. Mayo Clinic/Mayo Medical Laboratories. Test Catalog. Vitamin E, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
  10. Laborator Synevo. Referinţe specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.