VITAMINA B2 (riboflavina)

Cuprins

  1. Informatii generale despre vitamina B2
    1. Rolul vitaminei B2 in organism
    2. Cum este produsa vitamina B2 de organism in mod natural
    3. Aportul de vitamina B2 din alimente
    4. Lipsa Vitaminei B2 - Simptome
    5. Riscurile si complicatiile cauzate de o deficienta de vitamina B2
    6. Diagnosticarea deficitului de vitamina B2
    7. Cauzele deficitului de vitamina B2
  2. Beneficiile vitaminei B2 pentru organism
  3. Administrarea vitaminei B2
    1. Administrarea suplimentelor cu vitamina B2
    2. Interactiunea vitaminei B2 cu alte vitamine si medicamente
    3. Riscurile unui supradozaj de vitamina B2

1. Informatii generale despre vitamina B2

Vitamina B2, denumită și riboflavină este o vitamină hidrosolubilă ce face parte din complexul vitaminelor B.

a. Rolul vitaminei B2 in organism

Vitamina B2 prezintă două forme: FAD (flavin-adenin-dinucleotid) și FMN (flavin-mononucleotid).

Acestea sunt coenzime ale flavoproteinelor, intervenind în lanțul respirator. Vitamina B2 intervine în:

  • Procesul de creștere
  • Protecția celulei hepatice de acțiunile unor toxici
  • Absorbția lipidelor din tractul digestiv
  • Asigurarea integrității epiteliilor
  • Alături de vitamina A, intervine în procesul vederii
  • Deoarece intervine în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, participă la transformarea alimentelor în energie

b. Cum este produsă vitamina B2 în organism în mod natural

Deși vitamina B2 este produsă de flora intestinală, ea nu se absoarbe la acest nivel. Astfel, organismul uman are nevoie de aport exogen.

c. Aportul de vitamină B2 din alimente

Aportul de vitamină B2 se poate realiza și din alimente. Sursele alimentare care prezintă vitamina B2 sunt:

  • Lactate: lapte, brânză, iaurt
  • Ouă (albuș)
  • Carne
  • Organe: ficat; rinichi
  • Pește: somon
  • Cereale integrale
  • Ciuperci
  • Legume verzi
  • Drojdie de bere
  • Migdale

d. Lipsa vitaminei B2 – simptome

Carența de vitamină B2 este mai rară, datorită faptului că ea se găsește într-o multitudine de alimente.

Simptomele caracteristice deficitului de vitamină B2 sunt: dermatitele și tulburările oculare.

Alte semne clinice sunt:

  • stomatitele angulare cu limbă purpurie și atrofia papilelor
  • buze strălucitoare uscate, cu fisuri și cruste, cheilită
  • dermatită seboreică la nivelul feței și scrotului
  • tulburări ale reflexelor, nistagmus, oboseală accentuată
  • fotofobie, cataractă
  • tulburări neurologice (ataxie)
  • steatoză hepatică și renală

e. Riscurile și complicațiile cauzate de o deficiență de vitamină B2

Având în vedere participarea vitaminei B2 într-o multitudine de procese de oxido-reducere din organism, apar tulburări ale metabolismului intermediar. Este puternic perturbat metabolismul aminoacizilor și al proteinelor, cu diminuarea biosintezei acestora. În stările carențiale, poate să apară:

  • alopecia, însoțită de dermatită în zonele afectate
  • conjunctivita, opacifierea corneei, ulcerația acesteia; fotofobie

Lipsa vitaminei B2 se asociază frecvent cu anemie feriprivă.

În timpul sarcinii, carența de vitamină crește riscul de malformații ale fătului.

Riscul de cancer esofagian crește în deficitul sever de vitamină B2. Riscul de preeclampsie urmat de eclampsie crește la femeia însărcinată care are deficit de vitamină B2.

f. Diagnosticarea deficitului de vitamină B2

Deficitul moderat de riboflavină frecvent întâlnit nu ridică probleme medicale importante. Deseori, poate fi asociat cu deficitul altor vitamine, cum ar fi vitamina B1 și vitamina PP. La persoanele care prezintă semne de deficit de vitamină B2 se poate determina aceasta în sângele venos prin metoda cromatografică de lichide sub înaltă presiune (HPLC) cu următoarele valori de referință: 180-295 µg/L.

Carența de vitamină B2 se poate pune în evidență prin determinarea activității glutation-reductazei eritrocitare, a cărei valoare scade.

În urină, se poate determina cantitatea de vitamină B2, iar o valoare mai mică de 50 µg evidențiază un deficit.

g. Cauzele deficitului de vitamină B2

Carența de vitamină B2 se poate înregistra: prin aport alimentar redus, malabsorbție și malnutriție proteică severă, alcoolism, vârstă înaintată, afecțiuni intestinale, diabet, expunerea nou-născutului la radiații U.V. pentru tratamentul hiperbilirubinemiei post-natale, administrarea de contraceptive, anticonvulsivante (fenobarbital), antidepresive, hipotiroidism, insuficiență renală.

2. Beneficiile vitaminei B2 pentru organism

  • Vitamina B2 este indispensabilă pentru procesele de embriogeneză și reprezintă un factor de creștere și dezvoltare pentru organismele tinere
  • Este necesară pentru buna funcționare a altor vitamine din grupul B: B3, B6, B9
  • Influențează adaptarea la lumina crepusculară fie independent, fie în interacțiune cu vitamina A
  • Intervine în metabolismul fierului
  • Este implicată în detoxifierea organismului pentru unii compuși sau metaboliți toxici asigurând menținerea homeostaziei celulare

Studii mai noi sugerează faptul că vitamina B2 joacă un rol în prevenirea cancerului și în tratamentul migrenei.

3. Administrarea vitaminei B2

Necesarul zilnic pentru vitamina B2 este:

  • Copii până la 1 an: 0.4-0.5 mg
  • Copii 1-10 ani: 0.8-1.2 mg
  • Femei: 1.2-1.3 mg
  • Sarcină: 1.6 mg
  • Alăptare: 1.6-1.8 mg

a. Administrarea suplimentelor cu vitamină B2

Administrarea unor suplimente cu vitamină B2 se recomandă pentru ameliorarea unor afecțiuni precum:

  • Dermatita seboreică
  • Eczeme infantile
  • Stomatită, cheilită
  • Unele cazuri de insuficiență hepatică
  • Tulburări de creștere la copii
  • Tratamentul unor anemii hipoproliferative din unele boli infecțioase

Este benefică suplimentarea dietei cu vitamină B2 în următoarele situații:

  • femeile însărcinate și cele care alăptează
  • alcoolismul cronic
  • persoanele cu probleme de adaptare vizuală
  • femei sub tratament contraceptiv oral

Vitamina B2 se găsește în numeroase suplimente nutritive singură sau în asociere cu alte vitamine ale căror formulări sunt destinate administrării pe cale orală și injectabilă.

b. Interacțiunea vitaminei B2 cu medicamente și alte vitamine

O serie de substanțe pot interfera cu metabolismul vitaminei B2:

  • Anticanceroase (adriamicină)
  • Excesul de Fe, Zn, Cu, Mn
  • Contraceptivele orale
  • Antibiotice precum tetraciclină, eritromicină, streptomicină
  • Alcool în doze mari

Acidul boric complexează vitamina B2, iar în intoxicațiile cu acesta se induce un deficit important de vitamină B2.

c. Riscurile unui supradozaj de vitamină B2

Rata de absorbție la nivel digestiv fiind redusă și hidrosolubilitatea ridicată, la administrarea pe cale orală nu sunt riscuri toxice. La administrare de doze mari pe cale injectabilă poate determina leziuni la nivelul ADN-ului, iar acest efect este amplificat de asocierea cu Cr6+.

Bibliografie selectivă:

  1. Aurelia Nicoleta Cristea – Tratat de farmacologie, ediția I, Editura medicală București 2005
  2. Valentin Stroescu – Bazele farmacologice ale practicii medicale, ediția a VII-a, Editura medicală București 2001
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/
  4. Russell RM, Suter PM : Vitamin and trace mineral deficiency and excess. In Harrison’s Principles of Internal Medicine. 17th edition. Edited by AS Fauci, DL Kasper, E Braunwald, et al. New York, McGraw-Hill Book Company, 2008, 441-449.
  5. Niculina Mitrea, Denisa Margină, Andreea Arsene et all, Biochimie: Vitaminele în procesele metabolice, Editura Didactică și Pedagogică București 2008
  6. Cornelia Mircea, Enzime și vitamine, Editura ”Grigore T. Popa”, U.M.F. Iași 2010